2 Ekim 2011 Pazar

***

Uşaqlarını uşaq arabalarına qoyub, alış-veriş merkezleri, "gym boree"ler , merkezi küçeler, mağazalar, qapalı parklar gezen, uşağın elini torpağa, küçedeki heyvana vurdurmayan, kitabda da deyildiyi kimi "qutulanmış uşaqlar" - (uşaq arabalarında, yemek stullarında, tv qoltuqlarında, maşın qoltuqlarında) böyüden analar/atalar'ın bu kitabı oxumasında fayda var mence.

Belke uşaqlarının menevi sağlamlığını, menevi inkişaflarını düşünmeye başlaya bilerler bu kitab sayesinde.. En azından mende bele oldu.

Yayda, Quba'da iken birden xatırladım bu kitabı, Azerbaycana gelmeden önce almadığım üçün peşman da oldum.

Eşim İstanbuldan alıb yolladı.Bağlamanı açıb, bu kitabı gördüyümde inanabilmedim.. xoş sürpriz idi.

Bir defe oxuduqdan sonra, üzünü bağlayıb, kitablığa qoyulacaq bir kitab deyil - "Doğadaki son çocuk".
Mence arada-sırada oxunmalı...
Kitabda altını cızdığım bezi setirleri, hisseleri buraya da qeyd edim:



"Çocukların doğayla tanıştırılması yaşamlarındaki en önemli olaylardan biri olarak görülmelidir." Thomas Berry

*

Minieri bir anne olarak, anne babalardaki doğa coşkusunun gerekliliğini ve "bunu geliştirmeye niyetli olmanın" gereğini görüyor. .... "Frank ve ben çocuklarımızı doğaya götürmeyi sorumluluğumuz olarak görüyoruz;nasıl ki annem ve babam beni kiliseye götürmeyi sorumlulukları olarak görmüşlerse" diyor. "Kızımız Alin'e dua etmeyi öğretiyoruz.Ama onun doğayla bağ kurmasını sağlamak çok önemli mihenk taşı.Doğa ona dua için bir bağlam, bütün yaşama sevgi ve saygı duymayı öğrenebileceği bir yer sağlıyor: varlıkları kaynağında görmeyi, koklamayı ve onlara dokunmayı öğreneceği ve bu varlıkları korumak için neden üzerine düşeni yapması gerektiğini anlayabileceği bir yer." Minieri gülümsüyor ve ekliyor: "Umarım büyürken böcekleri, şimdi olduğu gibi gerçekten sevmeye devam eder."

*
Doğa çocuklara bu dünyada yalnız olmadıkları, başka gerçekliklerin ve boyutların var olduğu anlayışını, bu bilinci kazandırır.

*

"Tanrı insanları yaratmış, onları bir bahçeye koymuş ve ona bu bahçeden yararlanma ve Yaratıcıya boyun eğerek onu yönetme emri vermiştir" diyor Suzanne..
Tanrının yarattıkları için bir şey yapmadan Tanrı için bir şey yapamayız.

*

Bir bilimcinin dediği gibi, çocukların nasıl iyi beslenmeye ve yeterli uykuya ihtiyacı varsa, artık doğayla temasa da ihtiyaçları olduğunu varsayabiliriz.

*

Doğa, televizyondan farklı olarak, zamanı çalmak şöyle dursun, onu genişletir.

*

Çocuklar, duyularının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için, dolayısıyla da öğrenmek ve yaratıcılıklarını geliştirmek için doğaya ihtiyaç duyarlar.

*

“Doğadaki Son Çocuk, doğada zaman geçirmenin çocukların sağlığını geliştirebileceği, yaratıcılıklarını teşvik edebileceği, düşünme yetilerini keskinleştirebileceği ve çevreye karşı duyarlı olmalarına yardım edebileceği inancını paylaşan birçok farklı ilgi grubunu bir araya getirdi.”
— John Flicker; National Audubon Society başkanı