15 Eylül 2011 Perşembe

***

Bütün gün iş görüb yorulduqdan sonra, ayaqları uzadıb, çay içerek bloga bir şeyler yazmaqla dincelirem bezen. Yaxşı olur! Gelecek üçün de arxivim hazır olur belelikle.


E.N-nin böyük nenesini görmeye getdik seher yemeyinden sonra. Ordan da parka, 1 saata yaxın parkda oynadı. Qayıdarken de, bir az alış-veriş etdim.


Eve gelince, bir şeyler yeyib, Esmayla metbexde yemekler bişirmeye başladıq. Yaşıl qabaq dolması, merci şorbası, bozbaş (sadece Esmaya), dondurucuya qoymaq üçün börekler, axşam yemeyine de sigara börekleri, qış üçün dondurucuya qoymağa 5 kg pomidordan püre hazırladım...


Yorulduğumu indi hiss edirem.Ancaq içimden bir ses "oturma, qalx yunan qurabiyeleri bişir!" deyir.


Yaydan qalan şekilleri ne qeder tez bloga yerleşdirsem yaxşıdır. Yoxsa her keçen gün daha çox şekil üst üste yığılır.


Bağda qarışqa yuvalarına tez-tez rast gelirdik.. Ne yediklerine dair, neleri sevib neleri sevmediklerine dair Esmayla kiçik test etdik. Metbexden soğan, günebaxan tumu, pomidor, çörek ve pendir aldıq yanımıza, bağın içindeki qarışqa yuvasına getdik. Esma heyecanla hansı yemeyi çox seveceklerini görmek isteyirdi.


Pendir! Qırğın -qiyamet düşdü desem yeridir :) Esma da pendiri çox sevdiyi üçün bu netice üreyince oldu.

Daha çox kiçikken EsmaNur, ingilis dilini öyretmeye qerar vermişdim. Bezi sözlerin ingilisce tercümesini dediyimde, gündelik oyunlarımızda bele, sanki ders zamanıymış kimi bir hava yaradırdı evde.
O da bunu heç sevmir, esebleşib ancaq türkçe danışmağımı isteyirdi. Ancaq nenesinin aldığı bu setle ingilis diline maraq oyandı.

Uşaqlara xarici dil öyretmek üçün hansı yollardan istifade etmek lazım olduğunu araşdırdım uzun müddet. En gözeli ananın ve ya atanın uşaqla ancaq herhansı bir xarici dilde danışması oldu.Yani ana ve ya ata, gün içinde öz doğma dilinde danışmayacaq, sırf öyretmek istediyi dilde danışacaq.
Bu bizim üçün çetin olacaqdı, çünki Esma bütün gün ancaq menimle olur, menimle zaman keçirmeyi sevir, bu zaman men onunla ancaq ingilis dilinde danışsam, türkcesinin inkişaf etmeyeceyini düşünürem. Ona göre de xarici dil öyretme meselesinde hele de bezi problemlerim, suallarım var.

Mektebe başladığında ingilisce gözel danışmasını isteyerdim... Bir yol tapacağıma inanıram Allahın izniyle.


İç sesimi dinleyirem! Qurabiyelerden qorxmuram!